De eerste weken

In de eerste 3 weken is rust voor moeder en pups erg belangrijk. Bezoek is daarom pas na deze weken welkom om kennis te maken.

De eerste weken.

Het spreek voor zich dat het fokken met honden geen kleinigheid is. Dit is een hele grote verantwoordelijkheid, voor de pups en voor de nieuwe eigenaren die er toch veel plezier van verwachten. Gezondheid en sociaal gedrag zijn dan ook de belangrijkste kenmerken waarop gelet moet worden bij het fokken. Uiterlijk is ook belangrijk, maar dat komt pas daarna. Vooral de eerste 8 weken bij de fokker thuis is een zeer belangrijke periode voor de pups. 

Huiselijke omgeving

De pups bij mij worden geboren in een schoon en comfortabel “nest” bekleed met zachte warme dekens. Geen kale vloeren en geen gladde kranten in dit huis! 

In de eerste twee weken van hun leven blijven de pups continu onder toezicht en slaap ik naast de kist om ook nachts indien nodig in te kunnen grijpen. Overdag is er altijd iemand thuis om op ze te letten en te verzorgen. Dagelijks worden de pups gewogen en zie ik er op toe dat ze stuk voor stuk goed groeien, en als het nodig blijkt wordt de moeder geholpen door de pups bij flessen met een goede kwaliteit melk vervanger van de dierenarts . 

Het nest wordt dagelijks zorgvuldig gereinigd en gedesinfecteerd en vaker als dat nodig is. Ik zorg voor de meest optimale omstandigheden van temperatuur en vocht voor de pups en de moeder. 

Alle pups worden dagelijks in de handen gepakt en vastgehouden om ze zo te onderwerpen aan Early Neurologische Stimulatie (ENS) om ze te helpen ontwikkelen tot sociale, stabiele en rustige honden. Hiervoor gebruik ik het programma van puppy culture.

De kist staat in de huiskamer en op deze manier krijgen de pups de dagelijkse geluiden mee van de tv, stofzuiger en andere dagelijkse bezigheden in het huis. En vanaf dat de pups kunnen horen zal er ook speciaal gewerkt gaan worden om na schrik het herstel reflex te ontwikkelen. Hierdoor zullen de pups die bij mij opgroeien op de leeftijd van 9 weken “hufterproof” zijn, en zal niet veel ze meer van hun stuk brengen. Een voordeel hiervan is dat de toekomstige verhuizing naar de nieuwe eigenaar met veel minder stress zal plaatsvinden, zich sneller zal herstellen en de pup zich sneller zal aanpassen in de nieuwe omgeving. 

Gezonde voeding

Aanvullende voeding begint bij ongeveer vier weken oud, zodra de tandjes door komen en op deze manier het meest natuurlijke proces te stimuleren. Deze voeding bestaat in het begin uit een papje gemaakt van verse rauwe geitenmelk, dit wordt vers gehaald bij de biologische boer in de buurt, aangevuld met fijn gemalen biologisch rundvlees. 

Op deze manier wordt de darmflora opgebouwd, wat voor een goede afweer zal zorgen, en  zorgt het dat de pup een optimale zuurgraad in de maag krijgt om het vers vlees (KVV) te kunnen verteren. Na ongeveer 5 weken begin ik met het geven van Energique voor pups, en na de 6e week krijgen ze naast dit een hoog kwaliteit kvv. Kvv is een volledige versvlees mix van gemalen karkassen, orgaan en spiervlees, biologische groenten en probiotica, vanaf dit moment begint het volledig afspenen van de pups. De pups zullen dan enkel nog als “toetje” melk bij de moeder drinken. 

Kennismaken met de pup

Vanaf de geboorte tot aan de dag dat de pups het nest verlaten kan iedere toekomstige eigenaar dag en nacht meekijken via een camera in de kist. Zo hoeft niemand de eerste stapjes te missen, het drinken bij de moeder en de eerste maaltijd aan de etensbak.

Na vier weken mogen de pups beginnen met kleine uitstapjes buiten de kist, en als het weer het toelaat ook naar buiten. Vanaf deze leeftijd is pup bezoek ook welkom voor een eerste echte kennismaking. Deze kennismakingsmiddagen vinden altijd plaats op een vaste dag en tijd in het weekend. Op deze dag komen alle toekomstige baasjes langs, en kunnen ze onderling ook kennismaken. Dit heeft in het verleden al geresulteerd tot vriendschappen, en zo ook later ervaringen te kunnen delen met elkaar.

Elk jaar zal er een kenneldag georganiseerd worden waarvoor alle eigenaren van een Amore del dio pup zijn uitgenodigd. Dit zijn dan ook zeer gezellige dagen, velen maken er een lang weekend van en vinden het leuk om nest broertjes, zusjes en ouders van de pup weer terug te zien. 

Socialiseren en karaktertest

Tijdens deze weken maken de pups kennis met nieuwe plaatsen en mensen, vreemde omgevingen, geluiden enz. Het is erg belangrijk om vroeg te beginnen met het socialiseren van de pups. Zo krijgen de pups altijd een grote verscheidenheid van speelgoed om mee te spelen, en probeer ik ze te prikkelen door dagelijks nieuwe voorwerpen aan te bieden. 

Ik observeer de pups op de voet en ken hun persoonlijkheid heel goed tegen de tijd dat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan – dit stelt mij in staat om met succes een goede match tussen mens en pup te maken. Tussen de zeven en acht weken zullen ze als het weer het toelaat een puppy socialisatie parcour aangeboden krijgen, waar nieuwe eigenaren bij aanwezig mogen zijn om ook zelf te kunnen zien hoe het gedrag van de pups is.

De definitieve beslissing van zowel koper als mij is na 7 weken!! Het is belangrijker dat het karakter goed aansluit bij de wensen van de eigenaar, en de eigenaar goed aansluit bij de behoeftes van de pup op latere leeftijd. 

Samen met deze test en de bevindingen die ik als fokker heb gekregen van het gedrag van de pups in het nest, zal er een advies komen welke pup het meest geschikt lijkt voor welke eigenaar. Het is daarom erg belangrijk om duidelijk de wensen te weten van elke nieuwe eigenaar om zo een zo goed mogelijke match te kunnen vormen. Daarom kan er ook tot die tijd op elk moment afgezien worden van de koop. Uiteraard is het altijd mogelijk de voorkeuren aan te geven, en zal, indien mogelijk, hiermee ook zoveel mogelijk rekenschap mee worden gehouden. 

Omdat er pas na na ca. 7 weken duidelijk is welke pup naar welke eigenaar gaat vraag ik voor ook geen aanbetaling. 

Gezondheid

Ik ent op maat, en dus ook de pups. Dat wil zeggen, dat de dierenarts door middel van een bloedtest (titerbepaling), de (maternale) antistoffen meet. Op deze manier weet ik 100% zeker in hoeverre de pup nog beschermd is tegen Parvo, Lever en hondenziekte, door de antistoffen die de pup heeft gekregen uit de biest ( colostrum) van de moederhond tijdens het zogen. Dit gebeurt op de leeftijd van 6 weken door een dierenarts en krijgen de pups een volledige gezondheid check welke in het Europese dierenpaspoort genoteerd wordt.

Door te titeren wordt het immuunsysteem niet onnodig belast van de pup, en zal er ook pas enten worden op het moment dat de maternale antistoffen afnemen of nog liever helemaal weg zijn. Zo kan het dus zijn, dat ipv de 3 entingen die een pup krijgt in de eerste 12 weken leeftijd, er nog maar 1 nodig is voor een volledige bescherming, en vaak een bescherming voor meerdere jaren. Nadat het zeker is dat ze voldoende beschermd zijn mogen ze kennis maken met de andere honden en kinderen uit de buurt. 

Daarnaast zijn de pup ontwormd op de leeftijd van 3 weken , met Banminth en op de leeftijd van 5 en 7 weken  zal er eerst een mestonderzoek plaatsvinden voordat er ontwormd gaat worden, afhankelijk van de uitkomst zal er een passend middel worden ingezet. Dit mede om de darmflora welke zeer belangrijk is en zo secuur is opgebouwd te sparen en zo een goede afweer te behouden. De pups zijn vrij van vlooien of andere parasieten, 

Training

Er is begonnen met de zindelijkheidstraining en de pups zijn dan ook bij het verlaten van het nest gewend om buiten hun behoefte te doen, ze zijn gewend aan dagelijkse verzorgings- handelingen zoals nagels knippen, oren en ogen schoonmaken, enz. De pups worden va. een leeftijd van ongeveer 5 weken reeds getraind met de clicker. Er zal ze geleerd worden dat netjes zitten hun meer oplevert dan opspringen. Daarnaast zal er al gewerkt zijn aan het wandelen aan een ontspannen lijn, een begin van de bench-training en het af staan van voer en botjes. 

Puppypakket

De pups krijgen een uitgebreid puppypakket mee. Hierin zitten alle belangrijke dingen die je als eigenaar nodig kan hebben in de eerste weken. Te denken valt aan een tuigje welke passend is samen met een looplijn geschikt voor pups. Knabbel en knaag spul en speelgoed. Uiteraard een kleedje met nestgeur en een leuke grote knuffel. Maar ook een groot pakket met voer wat de pup gewend is om te eten vanuit het nest. Vaak zal er ook nog een een leuke verrassing in zitten. Naast deze praktische zaken ontvang je als toekomstige eigenaar in het begin ook een “bijsluiter”, hierin staat wat een boxer is, hoe je de eerste dagen en vooral nachten doorkomt, maar ook informatie over zindelijkheidstraining, hormonen en dierenarts zaken. Een compleet naslagwerk met maar liefst 80 pagina’s! 

Andere belangrijke zaken

De pups verlaten het nest met alles wat typisch is voor alle goede en met zorg gefokte boxer – ze zijn gechipt en geregistreerd door en bij  de Raad van Beheer en ontvangen een FCI stamboom en een DNA profiel. 

De pups worden verkocht met een contract en 16 maand “garantie” op erfelijke afwijkingen. In dit contract staan de verplichtingen van mij als fokker maar zeker ook die van de koper. Het zal begrijpelijk zijn dat als er zoveel tijd en liefde gestoken is in de gezondheid en mentaal welzijn van de pups er ook een tegenprestatie zal zijn. Een aantal van deze “eisen” zal zijn dat zonder medische noodzaak voor 24 maanden de pups niet gecastreerd mogen worden. Er een puppycursus gevolgd dient te worden bij een hondenschool met gecertificeerde instructeurs, en net als ik als fokker er verantwoord dient te worden omgegaan met voeding, entingen en ontworming van de pup. Ook verwacht ik  in contact te blijven met alle puppy kopers, en regelmatig te horen hoe het gaat. Ik ben dan ook 24/7 bereikbaar voor alle vragen en wil helpen waar mogelijk.

Ik verkoop de pups  enkel als gezinshond.

Kennismaken

Om voor een pup in aanmerking te komen is een bezoek  aan de kennel verplicht. Ik verkoop en reserveer niets voordat het hele gezin eerst een bezoek heeft gebracht aan mij en we hebben kunnen kennismaken. Er bestaat dan voor mij ook geen groter genoegen wanneer er kandidaat-kopers over de vloer komen waarvan ik merk dat deze mensen geïnformeerd zijn, een zekere basiskennis hebben over de boxer en heel belangrijk: verwachtingen hebben over de kwaliteit van de pup. 

Mensen die bij wijze van spreken op het laatste moment nog even een “verjaardagscadeau” voor zoon of dochterlief komen oppikken, moet ik sowieso ontgoochelen. Ik zoek eigenaren welke ervaring met het ras hebben of zich er in verdiept hebben. Ik ben op zoek naar liefdevolle eigenaren die geïnteresseerd zijn in , en bereid zijn tot, het verstrekken van de beste zorg en ten minste een basisopleiding gedrag willen volgen met de pup, hem actief te betrekken bij de familie en activiteiten, en hem goed en sociaal op te voeden. 

Ik weet dat men de zorg voor een boxer niet te licht moet inschatten. En verwacht van eigenaren die weten dat deze zorg meer is dan enkel water en eten geven.

Als u geen behoefte heeft aan een bezoek vooraf kunt u mij beter niet benaderen voor een pup, want ik wil graag de pups meegeven aan gezinnen die goed hebben overwogen of een boxer binnen het gezin past en uiteraard wil ik graag weten waar de pups terecht komen. Ik verwacht dat de eigenaren van de pup begrijpt en waardering heeft voor het vele werk dat vooraf ging aan hun boxer en willen dat ze trots zijn op een boxer uit mijn kennel met de naam Amore del dio!

Interesselijst 

Ik werk met een interesselijst. Het is voor mij belangrijk dat het karakter van de toekomstige pup aansluit bij de levensstijl van de eigenaar, en daarom is het van minder van belang wie er op dat moment als eerste op de lijst staat. Het is mede daarom van belang dat ik weet welke verwachtingen er zijn, maar ook wat uw woon, werk situatie en gezinssamenstelling is. Als u uiteindelijk na zorgvuldig overwegen tot de conclusie bent gekomen dat een puppy van Amore del dio u aanspreekt dan kunt u bij dekberichten zien wanneer er weer pups worden verwacht. 

 – Zoals te lezen is, worden kosten noch moeite bespaart voor de verzorging en opvoeding van mijn boxers en pups, en willen ik zeker weten dat ze geplaatst worden bij mensen die van ze zullen houden, van ze genieten, en een goede (op)voeding geven net als dat ik  dat zou doen. Daarom behoud ik mij het recht om te aller tijde de verkoop naar mijn eigen inzicht te weigeren. –