Over mij

Het is geen hobby, het is mijn leven

 

Zolang als ik mij kan heugen hebben wij thuis al honden gehad. Verschillende rassen, zo was er een bouvier, en een friese stabij. Maar toen ik als 15-jarige een eigen hond  (Dalmatier) kreeg en met haar kennis maakte met de hondensport, is mijn liefde voor honden, hondengedrag en trainen van en met honden ontstaan. 

Uiteraard begon dit met een puppycursus, gevolgd door een gevorderden. Ik heb met haar uren in het bos gelopen, en voor een lange tijd waren wij dan ook onafscheidelijk. Totdat ik uit huis ging en op mijzelf ging wonen. Ze is 14 jaar oud geworden.

Na een tijdje was alles gesetteld, een eerste koophuis. Huisje, boompje en toen ook weer een hond. En daar is de liefde voor de boxer ontstaan. In 2001 heb ik dan ook voor het eerst kennis gemaakt met dit geweldige ras. Een mooie pup, een gele reu met een pikzwart masker, die met zijn korte staartje al schuddend met zijn kont mij tegemoet kwam lopen. Tayson genaamd. 

Vanaf dat moment is het snel gegaan. Het welbekende boxer virus had zijn werk inmiddels gedaan. En kon mij vanaf het begin al geen leven meer voorstellen zonder deze geweldige komieken voor wie het leven een groot feest is. 

Eens een boxer, altijd een boxer!

Tayson was niet een makkelijke pup. Ik  heb ik dan ook veel met hem te stellen gehad als pup, maar ook later ook zeker. Hij is het geweest waardoor ik veel heb geleerd. Zwaar af en toe, maar had zeker geen minuut willen missen. Mede door hem, ben ik nu waar ik ben en ben hem daar zeer dankbaar voor. 

Voor mij is dit een boeiende wereld waar kennis over de hond en de passie voor een ras elkaar ontmoeten.

 

Sinds 2007 heb ik een kennelregistratie bij de Raad van Beheer met mijn Boxerkennel; Amore del dio goedgekeurd door de FCI. Als hobbymatige fokker van boxers fok ik gemiddeld eens per jaar een nestje pups. Uiteraard uit gecontroleerde ouders met oog op erfelijke afwijkingen.  Alle pups worden volgens het intensieve puppy culture programma socialiseer en opgevoed. 

Momenteel ben ik de trotse en gelukkige eigenaar van 2 boxers.  Een reu door mijzelf gefokt en een gestroomde teef geïmporteerde vanuit Rusland. Maar dit is niet altijd zo geweest. Er waren momenten dat ik in huis 9 boxers had lopen. Kun je je voorstellen hoe dat eruit heeft gezien, als ik met moeite mijn plekje op de bank moest veroveren om tv te kijken 😉 .Met de tijd veranderd de samenstelling maar gedurende de afgelopen jaren  ben ik eigenaar geweest van in totaal meer dan 14 boxers. 

Mijn honden komen in huis en liggen dan languit op de bank. Ze horen bij het gezin, en zijn het gezin. Er zijn wel kennels, en ik gebruik deze ook, maar enkel voor het slapen en eten. Of als er bezoek is. Net zoals dat de meeste hondeneigenaren een bench gebruiken..

Met mijn eigen honden ben ik actief geweest in de africhtingssport (IPO tegenwoordig IGP genoemd). Met mijn eerste reu, Tayson, heb ik het IPO 3 behaald, dit is de hoogst mogelijke africhtingsniveau voor werkhonden. Met Tayson ben ik terecht gekomen bij een Boxerkringgroep en vanaf die tijd ben ik mij verder gaan verdiepen in het gedrag en de leerpsychologie van honden. Door de jaren heen heb ik met mijn boxers VZH, IPO (IGP) 1, 2 en 3, UV, ZTP examens behaald en ook een aantal wedstrijden gelopen. Daarnaast zijn ze actief geweest in verschillende films en series op tv.

Voor mij is dit een boeiende wereld waar kennis over de hond en de passie voor een ras elkaar ontmoeten. Ik vind het belangrijk dat boxers een vrij en open karakter hebben, zonder dat de werkeigenschappen te kort komen. Want de boxer is een werkhond, en staat tussen de herders en dobers in het rijtje van waak-en-verdedigingshonden. Ik heb altijd veel plezier beleeft aan de hondensport met de boxers. Naast de africhting ben ik momenteel ook actief in het praktijkspeuren want ook dat kan de boxer heel goed!

 

Ik ben een hobbyfokker, maar wel een serieuze!

Fokken is voor mij een hobby, maar wel een serieuze hobby, waar veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Immers de basis van een gezond en sociaal puppen leven begint bij mij, de fokker. We verwachten veel van onze honden, met als gevolg dat het fokken een goed overwogen en zeer bewuste keuze is. En omdat ik hoge eisen stel aan de boxers, stel ik ook eisen aan de  pupkopers. De puppen zijn geen koopwaar welk zomaar even verhandeld kunnen worden. De aanschaf van een boxer moet net als het fokken een weloverwogen keuze zijn, en ik stel het altijd op prijs als men als aspirant pup koper zich al verdiept heeft in het ras. Het is dan ook niet mogelijk om even snel een pup op te halen voor zoon of dochters verjaardag…..

 

Net als geen enkele fokker, kan ook ik geen garantie geven op een lang en gezond leven van de puppen, ook een stamboom veranderd daar niets aan. Wel probeer ik er alles aan te doen om erfelijke afwijkingen te voorkomen door selectief te fokken met gezonde ouderdieren. Al mijn boxers worden getest op verschillende afwijkingen, middels de officiële traditionele methoden maar ook met de nieuwste technieken volgens DNA onderzoek. Daarbij gebruik ik  reuen uit lijnen, die bewezen gezonde nakomelingen hebben gegeven, en niet te vaak worden ingezet, en zorgen dat vader en moeder ten minste op 5 generaties geen familie zijn, zo probeer ik een steentje bij te dragen aan een gezonde boxer populatie.

 

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk informatie over mij en mijn honden op onze website te plaatsen. Kijk rustig even rond, mochten er onverhoopt nog vragen  zijn, dan mag je altijd contact opnemen.